Nyomtatás

Maximális védelem - lemezalkatrészek csomagolásának szempontjai

A megrendelő cégek hibátlan lemezalkatrészeiket minden esetben a kívánt határidőre, sértetlenül szeretnék megkapni, melynek egyik fontos feltétele a megfelelő csomagolás.

Ha egy rosszult csomagolt raklapnyi alkatrész sérül a szállítás és kirakodás folyamán, minden, hozzáadott értéket képviselő lemezmegmunkálás - lézervágás, hajlítás, stancolás, csiszolás és felületkezelés -  csak hulladékot eredményez. Ezért különösen fontos megvédeni a lemezalkatrészeket a szállítás és tárolás időtartama alatt, különösen egy esetleges hosszabb, akár tengerentúli szállítás során, amikor megnövekedett szállítási időtartammal és extrém körülményekkel kell számolni. 

Lemezalkatrészek fóliás csomagolása

A mögöttünk álló közel 1 év során, a termékpalettán megjelent új lemezalkatrészek gyártása, új csomagolási követelményeket támasztott velünk szemben. A gyártott lemezalkatrészek megóvása érdekében új csomagolási módszereket használtunk, addig nem használt csomagolóanyagok felhasználásával, és a környezetvédelem maximális figyelembe vételével. 

Azokban az esetekben, ahol egyedi igényeket kell kielégíteni, csomagolástechnikai partnereinkre szakértelmére is támaszkodunk, egyedi csomagolások tervezésében és kivitelezésében. Törekszünk arra, hogy az alkatrészek megóvása gazdaságos és praktikus módon valósuljon meg a gyártás során és a kiszállítások alkalmával is.

Csomagolóanyagok tárolása a Melior lemezmegmunkáló üzemében

Fontos megemlíteni, hogy az alkatrészeknek megfelelő védelmet kell biztosítani a gyártási folyamatok végéig, tehát gondoskodni kell a gyártásközi állagmegóvásról is félkész-termékek esetén, pl. addig is védeni kell az alkatrészt, amíg a felületkezelésre vár.

A közelmúltban bevezetett csomagolóanyagaink:
- polystyrol térelválasztó és távtartók
- PADPAK gyűrt papír és térelválasztó
- térkitöltő légpárna

Egy - egy lemezalkatrész típus legmegfelelőbb csomagolási módjának kiválasztása és a csomagolás tervezése alapos átgondolást igényel, hiszen olyan alapvető követelményeknek kell megfelelni, mint például:

- vevői előírások által megfogalmazott követelmények maximális teljesítése
- a termékek állagmegóvása, felületvédelme, tisztántartása maximális legyen
- a csomagolás költséghatékonysága,- szállítható és kezelhető méretű egységek létrehozása valósuljon meg
- környezetbarát anyagok használata

Ezen felül pedig egy sor további szempont merül fel, melyet szintén meg kell vizsgálni a lemezalkatrészek csomagolásának tervezése előtt:

- egyedi vagy gyűjtőcsomagolás szükséges-e
- szállítóeszköz kapacitásának figyelembe vétele
- egyutas vagy többszöri felhasználás lehetséges a csomagoló anyagoknál
- szállítás módja szerinti anyaghasználat, pl. tengeri szállítás esetén a sós párától védeni kell a terméket.
- fokozott mechanikai védelem gyűjtőfuvarok esetén
- csomagoló anyagok egyszerűen használhatóak legyenek, ha lehet minél kisebb munkaidő ráfordítást igényeljenek
- speciális méretek és egyedi csomagolások jelentős költséggel valósíthatóak meg
- univerzális, több termékhez alkalmazható csomagolás alkalmazása

 Már futó termékek esetén lehetőség van a csomagolás további fejlesztésére, a követelmények fokozott kielégítésének az érdekében.

Az új csomagolási technológiák és eljárások ismerete és alkalmazása mellett azonban nagyon fontos tényező a gördülékeny vevő kommunikáció is. Megfelelően kell tájékozódnunk a lemezalkatrészek megrendelőjénél, hogy hogyan fogják a vevő telephelyén/gyárában kicsomagolni, kezelni és mozgatni a lemezalkatrészeket, mielőtt beépülnek a végtermékbe.
Ha mindezen információk birtokában vagyunk,  a siker adott: a megfelelő alkatrész a megfelelő csomagolásban sértetlenül jut el rendeltetési helyére.
 



 

 

Kapcsolódó elemek