Nyomtatás

Milyen információkat tartalmazzon egy lemezmegmunkálás ajánlatkérés?

A beszállító kiválasztási folyamat egyik legfontosabb eleme az ajánlatkérés. Hogy ki lesz a nyertes beszállító, azt a beszerzés az ajánlatkérésre adott válaszok alapján dönti el. Ezért nem mindegy, milyen adatokat kérünk és kapunk annak érdekében, hogy pontos és versenyképes ajánlat szülessen és elkerüljük az esetleges későbbi félreértéseket, problémákat a gyártás során.

Az ajánlatkérés általában különböző dokumentumok összessége, melynek célja a gyártandó lemezalkatrészek, lemezmegmunkálás szolgáltatások beárazása. A csomag részei lehetnek az alkatrészek méretezett műszaki rajzai, anyaglisták, minőségre vonatkozó kikötések, specifikációk, elsőmintázási információk, szerződési feltételek, stb.  Azaz, az ajánlatkérés csomag minden olyan tudnivalót tartalmazhat, mely szükséges a későbbi gyártási követelmények kielégítéséhez.

Azonban a  legfontosabb, nélkülözhetetlen elem az ajánlatkéréskor a méretezett műszaki rajz.
Az ajánlatkéréshez csatolt rajznak az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  • - anyagminőség
  • - anyagvastagság
  • - felületi tulajdonságok (csiszolt, szálirány, karcmentes, fóliás, stb.)
  • - tűrés
  • - méretarány
  • - felületkezelés, ha igényelt (színkód, struktúra, rétegvastagság, stb.)

Felmerülhet a kérdés, hogy valóban szükség van -e ilyen részletes ajánlatkérésre. Ez azért indokolt, mert mérnök csapatunk már ebben a fázisban gyárthatósági vizsgálatot végez, melynek során a gyártási folyamatokat is elemzi, hogy kiderüljön, a kívánt alkatrészt valóban le tudjuk -e gyártani. Továbbá, ha szükséges, javaslatot tudunk tenni olyan módosításokra, melyek költséghatékonyabb gyártást eredményezhetnek. Nem utolsósorban így reális, pontos átfutási időt tudunk megadni a lemezalkatrész legyártására.

Amennyiben valamilyen fontos információ lemaradt a rajzról, természetesen az ajánlatadási folyamat során kollégáink egyeztetnek az ajánlatkérő céggel és bekérik a hiányzó adatot.

Példa a helytelen rajzra, mely kézzel rajzolt és kevés információt tartalmaz:

Nem használható rajz lemezmegmunkálás ajánlatkéréskor

Példa egy általunk jól használható, méretezett rajzra:

Példa a jól használható lemezalkatrész rajzra

  

Méretezett rajzok

Az alábbiakban részletezzük, hogy pontosan milyen file típusokat várunk a ajánlatkérés csomag részenként.


• *.dxf,*.dwg

dxf, dwg lemezalkatrész rajz minta

A nem túl bonyolult alkatrészeknél (2D) legjobban használható formátumok. Nem mindegy, milyen programmal van elmentve, pl. rajzprogrammal (coreldraw) mentett *.dxf fájl nem használható.


• *.pdf

pdf méretezett lemezalkatrész rajz minta

Használható kiegészítő dokumentumnak a(z) *.dxf,*.dwg,*.step,*.iges fájlokhoz.
Amennyiben csak ilyen formátummal rendelkezik, a gyártáshoz szükség CAD modellt el kell készítenünk (ez plusz költséggel is járhat).

• *.jpeg,*.tiff
lásd, mint a *.pdf-nél.

• *.step,*.iges

lemezalkatrész 3D modellje, step file minta

Bonyolultabb (3D) alkatrészeknél elengedhetetlen, de szükség van műszaki rajzra is (pl. *.pdf)

 

 

 

Kapcsolódó elemek

Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával Ön beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el a számítógépén.