Nyomtatás

Melior lemezalkatrészek egy újabb egyetemi versenyautó projektben

A közelmúltban ismét a Budapesti Műszaki Egyetem egyik izgalmas projektjéhez járulhattunk hozzá lemezmegmunkálás szaktudásunkkal és gépparkunkkal. Ezúttal a BME Formula Racing Team által fejlesztett négykerék-meghajtású elektromos versenyautóba szállítottunk lézervágással és élhajlítással kialakított alkatrészeket.

A Melior Laser Kft. a BME Formula Racing Team csapatát a versenyautó futóművébe és vázszerkezetébe beépülő lemezalkatrészek felajánlásával támogatta. Az együttműködés során acél (DC01 és S235 anyagminőségű), valamint ötvözött alumínium lemezalkatrészek lézeres vágását és élhajlítását végeztük. Bízunk benne, hogy gyártási kapacitásunk felajánlásával mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy ez az egyetemi csapat is sikeresen szerepelhessen a Formula Student Európa egyetemek között zajló versenysorozatában.

A BME Formula Racing Team projekt versenyautója

Célunk, hogy innovatív, a technológiai fejlődéssel lépést tartó vállalatként segítsük a hazai felsőoktatást kézzel fogható projekteken keresztül.

Ezt a nagyszabású, összetett kutató és fejlesztő munkát a projekt szponzorációs felelőse, Popovics Petra mutatja be:

"Formula Student
A BME Formula Racing Team 2007-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azzal a céllal, hogy részt vegyen a Formula Student sorozatban, hagyományt teremtve ezzel nemcsak az egyetemen, hanem egész Magyarországon.
A Formula Student Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozata, amelyben egyetemi és főiskolai hallgatókból álló csapatok versenyautó építésben és tervezésben mérik össze tudásukat. A verseny Európában 7 országban kerül megrendezésre, az egyes versenyek mögött az ipar olyan kulcsfontosságú vállalatai és szakemberei állnak, mint például a Shell vagy Ross Brawn, a MERCEDES GP PETRONAS korábbi csapatfőnöke. A verseny célja, hogy inspirálja a résztvevőket és vállalkozó szellemű, innovatív fiatal mérnököket képezzen.
A versenyhétvégén az összpontszám 40%-át kitevő ún. statikus versenyszámokban prezentációkon keresztül kell bemutatni az autók műszaki megoldásait, költségtervét és az üzleti modellt. Ezt követően – amennyiben az autók megfelelnek a Formula Student által előírt műszaki és biztonsági szabályoknak – a csapatok az ún. dinamikus számokban a versenypályán is összemérik erejüket.

BME Formula Racing Team
Az egyetemistákból álló konstruktőri közösségek úttörőjeként nyolc éves fennállásunk során már több mint 350 hallgató tevékenykedett a tervezés, a beszerzés, a gyártás, a versenyautó építése mellett további fontos területeken is, mint a menedzsment, a logisztika és a gazdasági ügyek intézése. Jelenleg 45 aktív taggal működünk, akik közt található gépész-, közlekedés-, mechatronikai-, villamosmérnök és műszaki menedzser hallgató is. Csapatunk munkájának eredményeként kilenc járműkoncepciót - öt benzines és négy elektromos hajtású - valósítottunk meg és vihettünk el a nemzetközi versenyekre.
Fontosnak érezzük tevékenységünket mind inkább integrálni, összehangolni az egyetemi képzés megfelelő tantárgyaival, sikeresen együttműködni a meghatározó tanszékekkel, elismertségre szert tenni az oktatók és kiemelkedő ipari vállalatok szemében, népszerűsíteni szervezetünket az egyetem hallgatói és a nagyközönség körében.

Céljaink a 2015-ös szezonban
Az idei szezonban csapatunk egy olyan projekt megvalósításán dolgozik, amellyel felvehetjük a versenyt a legnagyobb külföldi vetélytársakkal is. A magyar járműépítő közösségek között az idei év legjelentősebb fejlesztésébe kezdtünk: a közép-európai régióban a második, míg Európában a kilencedik csapat lehetünk, akik négy kerék meghajtású elektromos versenyautót terveznek.
Az összkerék meghajtású jármű koncepciójának megvalósítása során nemcsak a tervezési, hanem az építési, gyártási fázis felmerülő akadályait, kihívásait is megtapasztalhatjuk. A legtöbb munkafolyamatot igyekszünk mi magunk végezni, itt egyedülálló lehetőséget kapunk arra, hogy megismerkedjünk speciális gyártástechnológiákkal, innovatív mérnöki megoldásokkal. Célunk, hogy minél több értékes tapasztalatot gyűjthessünk, és minél felkészültebben érkezzünk mind a versenyekre, mind a későbbiekben a munkaerőpiacra, megtanuljunk másokkal együtt dolgozni, nyomás alatt, határidőre a megkívánt teljesítményt elérni.

A Melior Laser Kft. támogatása
Annak érdekében, hogy projektünkkel sikeres szezont zárhassunk, idén is a hazai ipar legkiemelkedőbb vállalatait szerettük volna segítségül hívni, így nagy örömünkre szolgált, hogy a Melior Laser Kft. kiváló minőségű, gyors és precíz munkájával támogatta versenyautónk elkészülését. A lézervágott és hajlított lemezalkatrészek a futómű illetve a vázszerkezet szerves részét képezik. Legnagyobb arányban a szénszál erősítésű monocoque vázszerkezetre csavarozott alkatrészek alátétlemezeiként fordulnak elő, de a futómű állításához használt eszközökben is megtalálhatóak. Emellett a jármű összeszerelését segítő „dummy" – azaz egyszerűsített, a kész forgácsolt alkatrészek összeszerelési helyeit, bekötési pontjait ellenőrizendő alkatrészekként alkalmaztuk őket. Ezen felül, mivel a bukócsövek hegesztésének pontossága kiemelt fontosságú, ezért ezekhez a Melior Laser Kft. által vágott lemezekből készítettünk segédkeretet."

A projekt weboldala: http://frt.bme.hu

 

 

 

Kapcsolódó elemek