Nyomtatás

Milyen elemekből áll össze egy lemezmegmunkálás ajánlat költségszerkezete?

Amikor megvizsgáljuk egy lemezmegmunkálás feladat teljes költségét, számos tényezőt kell figyelembe venni, amely befolyással van a költségszerkezetre, így a végső ajánlati árra is.
Noha az alábbi lista igen átfogó, előfordulhat, hogy bizonyos esetekben még további más árbefolyásoló tényezők is felmerülhetnek az ajánlatadás során.

1, Mennyiség
Ez az egyik fő alkotóeleme a költségszerkezetnek, könnyen átlátható. Ha azonos alkatrészekből a megrendelő többet rendel, természetesen a darabár csökken. Ennek oka, hogy vannak ún. fix költségek, mint például beállítási, átállási, programozási és szerszámköltségek. Ezek függetlenek a rendelési mennyiségtől, tehát minél nagyobb darabszámból áll egy adott rendelés, annál kisebb ezen fix költség, amely a darabárra rárakódik. Például, egy új, 10 darabos alkatrész rendelésénél minden egyes alkatrész árára a fix költségek 10%-a rakódik, míg egy 100 darabos rendelés esetén ugyanez lecsökken 1 %-ra.

Stancszerszám - Melior Laser lemezmegmunkálásA rendelésre rakódó fix költségek mellett léteznek az ún. változó költségek, amelyek más módon befolyásolják az összárat, mint a darabszám. Az alapanyagokat és a termelést segítő egyéb eszközöket és anyagokat nagyobb volumenű rendelés esetén például kedvezményesebben lehet megvásárolni. A termékek előállításához szükséges sablonok, készülékek ára is változó költségelem egy-egy termék árában, amely a darabszám növelésével a darabárba csökkenő nagyságrendben épül be. Ide sorolható még a késztermék csomagolásának, esetleges kezelésének költsége is.

2, A lemezalkatrész összetettsége, bonyolultsága
A designntól függően a költségszerkezet szintén nagy mértékben ingadozhat. Egy olyan lemezalkatrész legyártása, mely egyetlen stanc beütéssel és egyetlen hajlítással készül, sokkal kevesebbe kerül, mint azé az alkatrészé, melynek előállítása több bonyolult hajlítást tartalmaz.
Amennyiben egy alkatrész formája szükségessé teszi több lemezmegmunkáló gép, illetve megmunkálási folyamat használatát, amíg az alkatrész végül elkészül, figyelembe kell venni az előállítás munkaerőigényét is, mely minden munkafolyamatnál jelentkezik. Külső kooperáció alkalmazása során a beszállítók megmunkálási árai is természetesen befolyásolják a termék végső árát. Fontos szakmai szempont egyébként több azonos típusú , de különböző technológia esetén a leginkább költséghatékony megoldás választása.

Az anyagmozgatás szintén egy olyan tényező, mely hozzáadódik a költségekhez. Egy lemezalkatrész előállításánál számolni kell azzal, hogy az anyagot át kell mozgatni egyik munkaállomástól a másikig. Minél komplexebb az adott alkatrész, annál több munkaállomásról, azaz, több mozgatásról is beszélünk. Az anyagmozgatás költsége is tovább bontható a munkaerő és az energia költségekre, valamint az anyagmozgató berendezések karbantartásának közvetett költségeire.
A megmunkálások során nem elhanyagolható szempont az alkatrész mérete sem. Így egyáltalán nem mindegy, hogy emberi erőt igénylő megmunkálások vagy mozgatás esetén ezt hány fő tudja megvalósítani. 

Hengerített acéllemez

3, Az acélpiac aktuális helyzete
Igaz, hogy az alapanyag költségének hatását az összköltségre már említettük, de van egy másik változó, amely a rendelési mennyiségtől független, mégis nagy hatással van a lemezmegmunkálás költségének szerkezetére az ajánlatadáskor. Az acél világszintű keresletét és kínálatát meglehetősen nagy ingadozások jellemzik. Az acél túlkínálata az alapanyagárakat csökkentheti és ez jelentkezhet egészen a Megrendelő szintjén. Ezzel szemben, ha túl nagy a kereslet az acélra, az alapanyag ára természetesen megnő. Ezen oknál fogva rendkívüli jelentőségű az alapanyag árak követése.

 4, Fölrajzi elhelyezkedés
Még egy olyan kézenfekvő tényező, mint a lemezmegmunkáló üzem elhelyezkedése is megjelenik, mint költségbefolyásoló a lemezalkatrészek áraiban. Fontos, hogy az alkalmazottak bérei az adott környéken versenyképesek legyenek, máskülönben megnövekszik a fluktuáció a vállalaton belül és az új alkalmazottak betanításának költségei szintén megjelenhetnek az árban. A szállítás költségei változhatnak a helytől függően, mind a nyersanyag-szállítást, mind a vevői rendelések teljesítését tekintve.

5, Vevői igények a minőségbiztosítás terén
Termelésünk alapértelmezésben, egy minden termékre kiterjedő sztenderd minőségbiztosítási rendszert üzemeltet. A megmunkálási díjakban kalkulált ennek a minőségbiztosítási rendszernek az üzemeltetése. Vevői igény alkalmanként olyan minőségbiztosítási eszközök, és módszerek alkalmazása amelyek túlmutatnak a szetenderden, illetve időigényesebb minőségügyi szakmai munkát követelnek meg. ( Pl, PPAP alkalmazása, első minta jegyzőkönyvezés stb.) A minőségbiztosításnak ezen teendői szintén költségtényezők, amelyek megegyezés alapján épülnek be a darabárakba vagy külön elszámolás tárgyát képezik.

Mi, itt a Melior Lasernél megvizsgáljuk minden szempontból a lemezalkatrészek gyártásának költségszerkezetét annak érdekében, hogy a legmagasabb minőséget a legversenyképesebb áron tudjuk kínálni.

 

 

 

 

Kapcsolódó elemek