Nyomtatás

Lézeres és mechanikus lemezmegmunkálás egy alkatrészen - videó

Nézze meg legújabb lemezmegmunkálás filmünket, amelyen egy olyan feladatot mutatunk be, ahol a lézeres és a mechanikus megmunkálás kombinálásával jelentős költségmegtakarítás érhető el a rövidebb normaidő miatt. 

 


A filmen 1.0330 minőségű 3,0 mm vastagságú , hidegen hengerelt acéllemezből készülő lemezalkatrész lézervágáson, stancoláson és élhajlításon meg keresztül, mire eléri végleges formáját.

Az első nehézség, amellyel szembe kellett néznünk a megrendelés során, hogy az alapanyagnak a legmagasabb szintű minőségi követelményeket kell kielégítenie, a vastagsági méret tűrése (+/-0,15 mm –es tűrésen belül kell maradni), a lemez síkfekvése (0,25 mm –es síklapúsági követelmény), felületi minőség szempontjából.

A megmunkálási folyamatok tervezésénél az elsődleges szempontok egyike mindig a költséghatékonyság. Ebben az esetben ezt a lézeres és a mechanikus megmunkálások kombinálásával érjük el, ugyanis elsősorban a mellékidők megtakarításából és a gépi megmunkálások arányának növeléséből következően jelentős a normaidő megtakarítás (a kombi technológia alkalmazásával kb. 3 perccel csökkent a darab normaideje.) jelentkezik és ez költségmegtakarítás a megrendelő számára. A kombinált megmunkálásokat az üzemünkben működő Trumpf Trumatic 3000 lézer-stanc berendezéssel végezzük. A 3,00 mm-es vastagsági méret a felső határát jelenti a kombi gépen megmunkálható anyagvastagságnak.

Lézeres és mechanikus megmunkálások kombinálása:
Az alkatrészen a jelentősebb méretű kontúrok lézervágással készülnek. A lézeres vágás előtt készülnek el azok formázások, amelyeket a Trumatic 3000 berendezés szerszámtárában elővételezett szerszámokkal végzünk. Itt menetformázást, ovál és kör-süllyesztéseket és feliratozást végzünk a lemezalkatrészen.

Az utolsó művelet a lemezhajlítás, melynek során 3-4 műveleti lépésben nyeri el az alkatrész a végleges formáját és a végleges hajlítási méreteit. A minőség folyamatos fenntartása érdekében rögzített szerszámozási utasítások alapján dolgoznak szakembereink, sorozatnagyságtól függő sűrűségű méretellenőrzés és jegyzőkönyvezés mellett.

A további időráfordítás-megtakarítás érdekében vezeték nélküli mérőeszközök alkalmazását vezettük be a termékek ellenőrzésének műveletében és a jegyzőkönyvezésében. A mérőeszközök használata során a gépkezelő kollégáknak nem kell az adatok leírásával időt töltenie, mert azokat a mérőeszköz egy vezeték nélküli rendszeren keresztül továbbítja egy központi számítógépre.

(A filmben hallható Chris Zabriskie előadó The Life and Death of a Certain című_ művének használata  a következő licenc alapján engedélyezett: Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)
Forrás: http://chriszabriskie.com/vendaface/
Előadó: http://chriszabriskie.com/)

 

Kapcsolódó elemek

Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával Ön beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el a számítógépén.