Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Termékazonosítás a lemezmegmunkálás gyártási lánc során

A lemezmegmunkálás gyártási folyamatai során sok problémát okozhat, ha a csarnokban hosszú ideig kell keresgélni egy félkész terméket a következő megmunkálási lépés előtt, vagy magát a csomagolásra vagy kiszállításra váró készterméket. A lemezalkatrészek pontos azonosíthatósága ezt a problémát teljesen kiküszöböli, időt és pénzt spórolva meg a gyártónak és megrendelőnek egyaránt.

I. Miért van szükség a termékek azonosíthatóságára?

Az általunk gyártott lemezalkatrészek rendkívül sokféle végtermékben megtalálhatók a fodrászszéktől a z elektronikai ipar berendezésein át a nehézgép pótkocsikig világszerte. Hazai és nemzetközi megrendelőink maguk is gyártó cégek, mindig szem előtt tartva saját szigorú gyártási ütemtervüket. Emiatt szükségük van azonnali és pontos információra a megrendelt lemezalkatrészről, a gyártás állapotáról, hogy hol tart az adott gyártási folyamatban, tartható –e a megadott szállítási határidő. A megrendelő tájékoztatása azonban csak akkor lehetséges, ha minden, a lemezmegmunkáló üzemben készülő alkatrész egyedileg beazonosítható és a róla tárolt adatok azonnal lehívhatók.

Gyártáskísérő lap és termékdoboz címke a Melior LasernélAz éles versenyhelyzetben a minőség és az időtényező a legfontosabb szempontok a megrendelő számára. Megnőtt a szállítási határidő (gyorsaság) jelentősége, a piac díjazza a pontosságot és a megbízhatóságot. Teret nyernek a különböző azonosítási megoldások, elsősorban a termék kezelésének és nyilvántartásának gyorsítása, valamint az emberi hibák csökkentése érdekében.

Nem elhanyagolható szempont a költségtényező sem. A Melior Lasernél a lemezmegmunkálás/gyártás folyamatrendszerű, technológiai sorrendet állítunk fel minden lemezalkatrészre. A gyártási kapacitások összehangolása érdekében elengedhetetlen, hogy az anyag-, ill. félkész termékek áramlása állandó legyen, fennakadás nélkül, ne jelentkezzen se hiány, se torlódás a folyamatban, mert ez növeli a termelés költségét, azaz, hosszútávon rontja a versenyképességet.

Mindezek mellett a gyártás során sok kellemetlenséget okozhat a félkész termék azonosításánál, ha nincs ellátva a megfelelő információkkal a termék vagy a tárolására szolgáló egység (doboz). Szemrevételezéssel nem észrevehető megmunkálások után is fontos, hogy tisztában legyünk a már elvégzett feladatokkal.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a későbbiekben esetlegesen előforduló vevői reklamációkat kezelni tudjuk. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha könnyen és gyorsan megállapítható, hogy mikor, milyen alapanyagból, melyik gépen, milyen gyártási állomásokon, ki gyártotta az adott lemezalkatrészt.

II. A termékazonosítási rendszer bemutatása

A Meliornál a termékazonosítási rendszer bevezetése volt a válasz a fentiekben leírt fontos szempontok támasztotta igényekre. Termékazonosító rendszert alkalmazunk a beérkezéstől a gyártási állomásokon keresztül egészen a kiszállításig, a teljes folyamaton.

Termékdoboz címkék a Melior Laser lemezmegmunkáló üzemében

A gyártás megkezdésétől a késztermék vevőhöz való eljutásáig, az árucikk azonosítása és nyomkövetése során több különböző technológiát is használunk a hatékonyság érdekében: munkalap, gyártásközi címke, késztermék címke, vállalatirányítási rendszer, raktárkezelő szoftver, stb. A termék azonosítására esetünkben a Gyártáskísérő munkalappal kezdődik, majd a különböző gyártási műveletek (pl. lézervágás, stancolás, hajlítás, szerelés, stb. elvégzése után keletkező alkatrész- címkével történik a félkész termék megjelölése. A gyártáskísérő lapon minden szükséges információ megtalálható (alkatrész adatai, műveleti sorrend és utasítások).

A félkész termékeket a vállalatirányítási rendszer által generált címkével jelöljük meg a megmunkálás elvégzése után. A gyártásközi címkén az elvégzett művelet után keletkezett félkész cikkszám, gyártási szám, dátum, végtermék, egyéb adatai és vonalkód formájában egy egyedi azonosítószám is megtalálható.

Mind az alkatrész címke, mind a gyártásközi címke vonalkód rendszerű. A vonalkód technika olyan termékazonosítási módszer, amellyel gyorsan pontos információkhoz juthatunk. Előnye, hogy lehetőség szerint a legkisebb helyen a legtöbb információt hordozza, másrészről pedig a leolvasása biztonságosan kivitelezhető. A vonalkódot a saját fejlesztésű raktárirányítási rendszerben a termék raktárórázására és nyomkövetésére is használjuk. A címkék elhelyezésénél fontos szem előtt tartani, hogy jól áttekinthető helyen legyen elhelyezve. Ha az alkatrészen nem lehetséges, akkor a tárolására szolgáló dobozra kell felhelyezni.

Szállításra előkészített termék sárga címkével ellátva a Melior LasernélKét fajta vonalkód rendszert használunk:
- gyártásközi címke
- és a saját fejlesztésű sárga késztermék címke.

A gyártásközi címke vonalkódja 6 számjegyű azonosító számot tartalmaz, míg a késztermék címke nagyobb, sárga színű és a 13 karaktert tartalmazó speciális vonalkód, ami az alkatrész cikkszámát és a lecsomagolt mennyiséget is tartalmazza. Előnye többek között 2 adattípus egy időben való tárolása, a hatékonyság növelése és a nulla hibaszázalék elérése.

III. Miért jó ez a megrendelőnek?

A termékazonosítási rendszer bevezetésének legfontosabb eredménye, hogy a munkafolyamatok és a készülő lemezalkatrész útja monitorozott, az arról tárolt információ azonnal lehívható, így a megrendelő pontos, naprakész tájékoztatást kap megrendeléséről.

Továbbá a gyártási folyamatok közben folyó adatgyűjtés lehetővé teszi a folyamatok ellenőrzését, a gyártási folyamatok optimalizálását. Könnyebbé vált a kapacitástervezés, kevésbé valószínű akár hiány, akár torlódás miatti fennakadás a termelésben.

Végül a gyártás befejeztével, a kész alkatrészhez rendelve minden szükséges gyártási adat rendelkezésre áll, ezzel biztosítva a termék és a gyártás visszakövethetőségét.

 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 március 28, csütörtök 13:40:09.