Nyomtatás

Az alumínium lemez megmunkálásának 6 fontos szempontja

Az elmúlt évek tendenciája, hogy egyre nagyobb arányban találkozhatunk az alumínium alkalmazásával különböző iparágakban. Az alumíniumot előnyös tulajdonságai, mint kis tömeg, jó mechanikai jellemzők, számos esetben alkalmassá teszik az acél kiváltására.
Alumínium lemezalkatrészekI. Az alumínium megmunkálása
Az alumíniumot az 1800-as évek elején fedezték fel és az 1855-ös párizsi világkiállításon már bemutatták a világ első 55kg körüli alumínium tömbjét. Akkoriban ára még az aranyéval vetekedett előállításának nehézsége miatt, ezért eleinte ékszereket készítettek belőle.
Azóta számos területen előszeretettel alkalmazzák előnyös tulajdonságai miatt. Mi, a Melior Lasernél is szívesen dolgozunk az alumíniummal, mert jól megmunkálható, látványos felületek és látványosan éles hajlítások érhetőek el ennél az anyagnál. Azonban van néhány szempont, amelyet az alumínium megmunkálása során figyelembe kell venni:

1, Az alumínium bizonyos ötvözetei adott határidőn belül, (kb. fél év) feldolgozandóak. Ezen határidőn túl mechanikai tulajdonságaik változhatnak és már nem képesek az alakíthatóság minden követelményét kielégíteni.
2, Nibbelése, stancolása esetén bevonatolt szerszám szükséges.
3, Élhajlításkor, amennyiben a hajlítási nyom kerülendő, akkor speciális szerszám jelent megoldást.
4, Lézeres vágás esetén az energiaigény nagy, a sorjamentességre, fröccsenés mentességre pedig fokozottan ügyelni kell.
5, Az alumínium hegesztése speciális szakmai tudást igényel. 
6, Az alumínium csiszolása során a másodlagos sorja kerülendő.
  

Mindezen szempontokat is szem előtt tartva, az alumínium általunk kedvelt alapanyag. Az alábbi technológiákat alkalmazzuk a megmunkálás során:
alumínium lézervágása, élhajlítás, stancolás, kötőelem sajtolás, egyszerűbb forgácsolási munkák, csaphegesztés, csiszolás és felületkezelés (porfestés, eloxálás)

II. A Melior Laser által használatos alumínium ötvözetekLemezalkatrészek alumíniumból
EN AW 5754
EN AW 5052
EN AW 6082
Itt találja alapanyag listánkat: Lemezmegmunkálás alapanyag segédlet 

Ezen típusok közül a leggyakrabban alkalmazott és általunk is preferált ötvözet az EN AW 5754 ( AlMg3 ).
Az anyag jellemzői az alábbiak:
Közepes szilárdságú, nagyon jó korrózióállóságú, nagyon jó vegyállóságú anyag.  Kiválóan hegeszthető, a hegesztési varratok szinte az alapanyaggal azonos korrózióállósággal rendelkeznek. A vágószerszámokkal történő megmunkálhatósága kemény állapotban megfelelő. Alakíthatósága jó. 
Általunk használatos lemezvastagságok: 1 mm –től 8 mm –ig.
  
Járműipari partnerünk számára EN AW 6082 alapanyag a legjellemzőbb, általában T4 –es hőkezelési állapottal. Hőkezelés után a mechanikai tulajdonságai kiválóak maradnak. Az anyag közepes igénybevételű, -70 és +50 °C közötti hőmérsékleten üzemelő alkatrészekhez használatos.
 
Átfogó lemezmegmunkálás szakmai tapasztalatunk alkalmassá tesz bennünket arra, hogy az iparágak széles körét szolgáljuk ki alumíniumból gyártott termékekkel.

 

  

Kapcsolódó elemek

Weboldalunk legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával Ön beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el a számítógépén.