Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Lemezalkatrész nyomtatása elektromos áram segítségével

Nyomtatás elektromos áram segítségével? Ismerje meg legújabb lemezmegmunkálás kiegészítő szolgáltatásunkat, az elektrokémiai jelöléstechnológiát! Elektromos árammal szabályozott, ellenőrzött korrózió a fémes felületen. 
I. Termékjelölés, különféle eljárások
A különböző termékjelölési módszerek alkalmazása egyre fontosabbá és elterjedtebbé vált a gyártó vállalatok esetében, tevékenykedjenek bármely ipari szektorban is, válaszul arra a növekvő igényre, hogy képesek legyenek termékeiket nyomon követni azok teljes életciklusa alatt. Hiszen a nyomon követhetőség jelentősen javítja a termék minőségét és megakadályozza a hamisításokat is. A nyomon követés mellett a jelölés előnyösebbé teheti a termék megjelenését, például a promóciós céllal elhelyezett céglogó megjelenítésével.

A különféle jelölési technológiáknak (mint például a lézeres markírozás, a tintasugaras alkatrész nyomtatás, a szitázás, vagy az elektrokémiai jelölés) megvannak a maguk előnyei és hátrányai is. A gyártó cégeknek a választás során olyan szempontokat kell figyelembe venniük, mint a jelölendő alapanyag, az alkatrész mérete, a darabszám, a végtermék funkciója, a felületkezelés típusa, vagy az esetleges bevonat vastagsága, a jelöléssel szemben támasztott esztétikai elvárások, stb.  
Lemezalkatrész elektrolitos nyomtatásának egyik lépése
A Melior Lasernél a lemezalkatrész feliratozás fontos kiegészítő szolgáltatása a komplex lemezmegmunkálásnak. A nálunk leggyakrabban járatos feliratozási, jelölési technológiák: lézeres markírozás, stancolás, tintasugaras alkatrész nyomtatás, szitázás és tamponnyomás, s a most indított elektrokémiai jelölés. A lemezalkatrész nyomtatásról korábban már készítettünk egy filmet, ebben a blogbejegyzésünkben pedig az elektrokémiai jelölést mutatjuk be.

II. Az elektrokémiai feliratozás rövid története
A második világháború előtt a legtöbb repülőgép hajtómű komponenst kézzel, préselve jelölték, ami a használat során gyakran vezetett fáradásos törésekhez. Háború alatt az Army Air Corp. megbízásából létrehozott mérnökcsoport egy alternatív jelölési módszert fejlesztett ki a kritikus alkatrészek jelöléséhez. Ez volt az elektrokémiai maratás, mely tartós, könnyű és gyors azonosíthatóság jellemzi.
 

 Lemezalkatrész elektrolitos nyomtatásának következő lépése

III. Az elektrokémiai feliratozás menetének bemutatása
1. A megmunkálás első lépéseként el kell készíteni a felirat sablonját.
2. Majd ezt követően a feliratozó bélyegzővel felitatjuk az elektrolitot és a feliratozni kívánt lemezalkatrészre helyezett sablonra rányomjuk a bélyegzőt. 
3. A következő lépésben a villamos energiának köszönhetően az elektrolit folyadék a felület oxidációja révén a stencil által meghatározott mintát hozza létre. Az elektrolit egy ártalmatlan sóoldat, amelynek a pH faktora kémiailag könnyen szabályozható.
4. A folyamat végén a semlegesítő folyadékkal történő áttörléssel lehet leállítani a kémiai folyamatot és véglegesíteni a feliratot.
 
IV. A technológia előnyei
- gyors és gazdaságos kis és közepes sorozatokhoz
- különböző formájú és méretű fém alkatrészek jelölésére (adatok, grafika, vonalkód) használható
- 360 dpi felbontás kivitelezhető
- nem invazív, azaz felület kímélő
- tartós, kopásálló- 2-3 mikron mélységű
- felületi keménységtől független
- bevonatolt alkatrészeket is lehet jelölni utólag, kivéve az eloxáltat, ahol a felületkezelés előtt kell a jelölést elvégezni
- a jelölés tónusa kétfajta lehet: világos (fehér) vagy sötét (alapanyag függő)
 
V. Felhasználási területek
Előnyös tulajdonságai miatt ez a jelöléstechnikát elsősorban olyan „érzékeny” alkatrészeken alkalmazzák előszeretettel, mint példádul sebészeti eszközök, implantátumok, vagy élelmiszeripari termékek. Alkalmazható elektromosan vezető alkatrészeknél. Fentiek miatt elsősorban az alábbi iparágak számára gyártott alkatrészek esetében gyakori az elektrokémiai jelöléstechnológia alkalmazása:
- autóipar
- repülőgépipar
- energiaszektor
- élelmiszeripar
- gyógyszeripar
- reklámipar


Források:
www.img-electromark.com
www.Schilling-marking.de 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 április 03, szerda 13:34:55.