Nyomtatás

Melior lemezalkatrészek a M1RA versenyautójában

A Melior Laser által lézervágással gyártott lemezalkatrészek ismét egy versenyautóba, egészen pontosan a M1RA istálló egyik Hondájába kerültek.
Április végén jött a megkeresés a M1RA egyik mérnökétől, hogy lézervágással készítsünk lemezalkatrészeket versenyautóikba. Több hasonló megbízást teljesítettünk már, számos egyetemi versenyautó projektet támogattunk az elmúlt években. (Ezekről bővebben itt olvashat: Melior lemezalkatrészek a versenyautó projektben és Melior lemezalkatrészek egy újabb egyetemi versenyautó projektben.
Szívesen veszünk részt ilyen jellegű feladatokban, ezért is örültünk a felkérésnek.

2, Néhány szó a M1RA-ról A M1RA versenyautói a pályán
Az ismert magyar autóversenyző, Michelisz Norbert által ez év márciusában alapított versenycsapat a TCR-ben, azaz a nemzetközi túraautó sorozatban 2 pilótával indult ebben a szezonban. A Bári Dáviddal együtt vezetett M1RA két Honda Civic Type R típusú autóval versenyez. Az elsődlegesen tehetséggondozási célból alapított csapatban máris helyet kapott a 17 éves ígéretes tehetség, Tassi Attila. A másik autó volánja mögé pedig a rutinos olasz Roberto Colciago került.
A M1RASOK alakulásuk óta 4 versenyhétvégén vannak túl (a TCR szezon 10 hétvégéből áll, és minden hétvégén 2 futam van), olasz pilótájuk 2 győzelmet szerzett, összesen pedig 6 dobogós helyezést értek el 8 futamon, ezzel pedig vezetik a csapatversenyt. Pilótáik pedig a 2., illetve 4. helyen állnak az összetettben.

3, A Melior által gyártott lemezalkatrészek
„A legyártott alkatrészek tulajdonképpen ballasztsúlyok. Ilyeneket az autó gyártójától is kapunk, viszont mi szerettük volna az autó súlyelosztását precízebben állítani. A lézervágást a gyors és pontos gyártás miatt választottuk, így egyféle modellből a különböző lemezvastagságokkal, különböző tömegű darabokat kaptunk.” – árulta el a műhelytitkot Boriszov Dániel a M1RA egyik mérnöke.

A lemezalkatrészek beszerelése a versenyautóba
A versenyautó stabilitását növelő, úgynevezett ballasztsúlyokat, S355 Laser MC alapanyagból készítettük. Ez egy speciálisan lézervágáshoz kifejlesztett acél alapanyagfajta, amely sűrűségében teljesen megegyezik a normál acéléval, így a választás az M1RA versenycsapat számára is ideális maradt, mivel elengedhetetlen volt számukra a precízen beállított tömeg megtartása. Ezen speciális alapanyag felhasználásával, valamint „small típusú kontúrvágás” mellett tudtuk biztosítani, hogy a 15mm lemezvastagságú alkatrészen található ø10mm furatok - kivágások szabályosak és tökéletes oldalfelületűek legyenek. Az alkatrész a Meliorlaser kft. TRUMPF TruLaser 5030 Classic TLF5000t síkágyas lézergépén lett legyártva, amely ideális választás a vastag lemezek gyors, méretpontos és költséghatékony megmunkálásánál.
 
A TCR versenysorozat monzai állomásán május 13-14-én a M1RA-sok már a Melior által gyártott lemezalkatrészeket használták az egyik autóban. Az első versenynapon 1-2. helyen értek célba a pilóták, a másodikon pedig 2. és 9. helyen (Tassi Attila itt a rajt utáni ütközés után a 17. helyről küzdötte fel magát).


 

A magyarországi verseny július 1 és 2 között lesz a Hungaroringen és jelenleg a csapat gőzerővel dolgozik azon, hogy el tudjanak indítani egy 3. autót, amelyet a tulajdonos, Michelisz Norbert vezetne.

Hajrá M1RA!

Képek forrása:

https://www.facebook.com/m1ramotorsport/

Kapcsolódó elemek