Nyomtatás

Kettős szorításban - alapanyag ár emelkedés

Drasztikus áremelkedés az európai acélpiacon
Lemezmegmunkálással foglalkozó beszállítóként az elmúlt időszakban jelentős áremelkedést tapasztaltunk az alapanyagokat, elsősorban az acélt tekintve. 2016 és 2017 tavasza között kb. 75%-al emelkedett. Természetesen fokozott figyelem övezi az alapanyag árakat, hiszen lemezalkattől függően a gyártási költségek tetemes részét teszi ki az ez a tényező. Megrendelőink ugyanakkor érthetően, beszerzési költségeiket szeretnék minél alacsonyabb szinten tartani, azaz, a magas minőségű lemezalkatrészekhez minél versenyképesebb áron hozzájutni. Ennek a két, egymásnak ellentmondó ténynek megfelelően kell tehát kereskedelmi- és árpolitikánkat kialakítani.

1, Mi az oka a nyersanyagárak emelkedésének? 
A lehetséges okokat gyűjtöttük össze az alábbi felsorolásban:Acéllemez hengerek gyártás közben

- 2013-től 2015 év végéig a Kínából vásárolt acél mennyisége az EU-n belül több mint a kétszeresére nőtt. Köszönhetően a kínai túltermelésnek, ami miatt feleslegüket akár veszteséggel is hajlandóak értékesíteni, értelemszerűen letörve ezzel az árakat és nehéz helyzetbe hozva az európai acélipari vállalatokat.
- 2015-16-ban az Európai Unió piacvédelmi eszközöket bevetve, köztük a kínai hidegen hengerelt lemezekre kivetett védővámot, próbálja mérsékelni az árkülönbséget.
- Kína csökkentette a szénszektorban dolgozó munkavállalók óráit, állítólag azért, hogy ellenőrizzék a szennyezést és csökkentsék a felesleges ipari kapacitás, más források szerint pedig a céljuk ezzel a politikával az volt, hogy javítsák a nyereséget a nagymértékben eladósodott bányászati társaságoknál.
- A nyersanyagra spekulálók várták, hogy folytatódik a szén árának csökkenése, amely negatívan hathat a bányászati társaságok részvényeire. Viszont pont az ellenkezője történt, mivel a kokszszén a tavalyi év elejétől 164%-al nőtt.
- A kínai kormány előre nem várt nagy mennyiségű pénzt fektetett a bankszektorba, aminek hatására megnőtt a kereslet az alapanyagok iránt, amelyek az acélgyártásban is szükségesek.

Persze az európai piacon tapasztalható hatások Magyarországot sem kerülik el. A beszerzésben és feldolgozásban érdekelt magyar acélipari szereplőknek jelentős áremelkedéssel kell számolniuk, mivel a korábbi időszaktól eltérően már nincs lehetőség olcsó acélipari termékek felvásárlására.

A csökkentett kitermelés, a növekvő kereslet és az unióban bevezetett extra adó miatt a tavalyi év elejéhez képest az acéllemez ára 25-35%-ot emelkedett.

2, Erre a problémára jelenthet megoldást az acélhulladék újrahasznosítása.
Az acél egyik legkiemelkedőbb előnye, hogy újra és újra hasznosítható, anélkül hogy a fém lényeges tulajdonságai megváltoznának. Ha acélhulladékból történik az acélgyártás, akkor az energiafelhasználás 5%-kal és körülbelül 90%-kal képes a nyersanyag-felhasználást csökkenteni.

Nem elhanyagolható tényező persze a környezetvédelmi szempontból sem, mivel a vízfelhasználás (40%-kal), a levegőszennyezés (kb. 86%-kal), a bányászati hulladék (97%-kal), valamint a vízszennyezés (76%-kal) csökkenthető 1 tonna acélhulladékra vetítve.




 
 
 

Kapcsolódó elemek