Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Porfestés, az érzékeny bevonatolási eljárás a lemezmegmunkálásban

A gépiparban az egyik legelterjedtebb festési/felület-bevonatolási technológia az elektrosztatikus porfestés, más néven a szinterezés, mert számos előnnyel rendelkezik más festési eljárásokkal szemben, ugyanakkor kihívást jelent a magas minőségű felület előállítása.
I. Népszerű technológia
Az elmúlt néhány évben ez a technológia egyre népszerűbb megrendelőink körében, folyamatosan növekvő igénynek vagyunk szemtanúi. Az általunk gyártott lemezalkatrészek ezzel a technológiai lépéssel lesznek teljesek, beépítésre készek. Ugyanakkor ez egy rendkívül „kényes” technológia is: megrendelő partnereink nagyon magas követelményeket támasztanak velünk szemben a porfestés minőségét illetően. A Melior Lasernél házon belül egyelőre még nem áll rendelkezésre ez az eljárás, de az elmúlt években következetes beszállító-kiválasztási folyamattal megtaláltuk azokat a kooperációs partnereket, akik ezeknek az elvárásoknak meg tudnak felelni.

II. A technológia működési elve
Az eljárás során egy porszóró berendezéssel elektrosztatikusan feltöltött, színezett, műanyag-por alapú festéket fújnak az alkatrészre, ebből következően a fém munkadarab magához vonzza a festékport. A következő lépésben az alkatrészt kemencébe helyezik, ahol 160 – 200°C-on ráolvasztják a felvitt festéket.
 

Lemezalkatrészek porfestése

III. Az elektrosztatikus porszórás előnyei
- Tartósabb felületet eredményez
- Általában egyrétegű, így gyorsabb technológia, ugyanis nincs száradási idő
- Egyedi színek és textúrák széles változata keverhető a megrendelő igényei szerint
- Rendkívül egyenletes felület érhető el (akár vízszintesen, akár függőlegesen), mert a festéket rápermetezik a lemezalkatrész felületére, majd melegítik. Nem marad vissza csepegés, vagy más, az eljárásból fakadó nyom.
- Környezetbarát, mert nincs oldószer felhasználás
- Nincs káros anyag kibocsájtás, mert zárt kamrás eljárással készül
- UV- és időtálló
 
IV. Mi jelenti a kihívást a porfestésben?
Mégis a számtalan előny mellett mi jelenti a nehézséget a lemezalkatrészek porfestése esetén?
A kihívást az jelenti, hogy a porfestés viszonylag vastag bevonatot eredményez, mégis a vevők részéről jelentkező igény sokszor a vékony bevonat. Ennek magas minőségű előállítása a polimer elegyítésekor jelentkező egyenetlen bevonat miatt nehéz.
A másik, nem elhanyagolható pont, hogy a technológia összetettsége miatt (szükség van a szóróanyagra, elektrosztatikus fülkére, kemencére, stb.) kisebb darabszámú lemezalkatrész sorozatoknál drága eljárásnak bizonyul a porfestés.
Ugyanakkor a népszerűsége emelkedik, mert a megfelelő megoldást jelenti azoknál a gyártó megrendelőinknél, ahol a végtermék esztétika jellemzői kiemelten fontosak.
 
V. A porfestés bevonat legfontosabb jellemzői
 Ha vevőink a porfestés, mint számukra megfelelő bevonatolási eljárás mellett döntenek, a megrendelésükben az alábbi információkat kell megadniuk számunkra a kívánt bevonatról:
- RAL színkód
- Vastagsága (Beltéri vagy kültéri felhasználásra kerül –e majd a végtermék, melybe beépül z általunk készített lemezalkatrész)
- Fényessége: matt, selyem, fényes
- Struktúrája sima, finomstruktúr, struktúr
- Az alkatrész felfogatási pontja a festés során
- Minőségi követelmények (magas, normál, alacsony), attól függően, hogy milyen jellegű végtermékbe épül be a lemezalkatrész
 
A porfestett lemezalkatrészek esetén speciálisabb követelmények meghatározására is van lehetőség:
Külön kérésre az akkreditált laboratóriummal rendelkező partnerünknél elvégezhető a festékbevonatok teljes körű mechanikai és korróziós vizsgálata. Néhány példa a leggyakoribb vizsgálatokról: keménység vizsgálat (Ceruza, Buchholz féle), fényességmérés, sópermet vizsgálat, stb.
 
VI. A porfestés alkalmazásakor figyelembe veendő szempontok
A Melior Laser a festést végző kooperációs partnerrel együtt nagy hangsúlyt fektet az alkatrészek magas minőségű előállításhoz. Ennek érdekében számos szempontot kell figyelembe venni az alkatrészek tervezésénél és gyártásánál, melyekből a legfontosabbakat felsorolunk:
Tervezés:
Kerülni kell az éles sarkok, peremek, szélek kialakítását, hajlításnál a zárt visszaperemezést. Akasztási furatra vagy külső menetes csapra szükség van az alkatrészek akasztásához. Az alkatrész jellegéből adódóan égetés során deformálódhat, vetemedhet.
Lézervágás:
A porfestett alkatrészek esetében a lézervágásnál nitrogénes technológiával alkalmazunk, amivel megelőzhető, hogy a vágott élen oxidációs réteg keletkezzen, amit a porszórás előtt el kell távolítani, mechanikus vagy kémiai úton, ellenkező esetben az oxidréteg megakadályozza a megfelelő tapadást az adott felületen.
Felület előkészítés:
Karcmentes, fém tiszta alkatrészeket lehet csak magas minőségben előállítani. Fokozottan ügyelünk a Rozsda-, oxid-, zsír és olajmaradvány mentességre.
 
*Index fotó: Copyright: sspopov / 123RF Stock fotó
 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 március 28, csütörtök 13:40:09.