Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Lemezmegmunkáló üzemcsarnok az energiatakarékosság jegyében

A hazai ipari ingatlanok csupán egy kisebb hányada tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek. Ezek közé tartozik a Melior Laser lemezmegmunkáló csarnoka energiatakarékos fűtési- és hűtési rendszerével, melyről részletesen az alábbiakban számolunk be.
Ipari csarnokok esetében sem mindegy, hogy az épületek tulajdonosai az általuk megtermelt jövedelem mekkora hányadát kénytelenek fűtésre vagy hűtésre fordítani.  Az ipari épületek fűtése és hűtése általában rendkívül költség- és energiaigényes. A Melior Laser lemezmegmunkáló csarnokának bővítésekor ezért olyan fűtési- és hűtési rendszereket fejlesztettünk ki, amelyek megújuló energiát vagy az ipari termelési folyamatokból származó hulladékhőt használják fel a költségcsökkentésre.

Az üzem fűtése

A téli időszakban az üzemcsarnokot és a raktárt a lézergépek és a kompresszorok által termelt hulladék hővel fűtjük. Ez a hőmennyiség hideg időben is elegendő legalább 16-18°C-os belső hőmérséklet előállítására. A meleg levegő egyenletes elosztását légcsatorna hálózat végzi, így az üzem területéről a raktárba is át tudjuk pumpálni levegőt, ahol leszorító anemosztátok kényszerítik a padlószintre. A kisegítő gázüzemű fűtőberendezések csak a téli leállás időszakában kapcsolnak be. A meleg levegő egyenletes elosztását légcsatorna hálózat végzi

Az üzem hűtése

Nyáron a gépek által kibocsátott meleg levegőt kivezetjük a csarnokból. A kivezetett levegő helyett természetesen beáramlik a kinti, szintén meleg levegő, emiatt szükséges a csarnok hűtése. Ezt három elpárologtató rendszerű csarnokhűtő berendezés végzi. Ezek a gépek vízzel átnedvesített, cellulóz anyagú labirintuson keresztül szívják át a külső levegőt. Az így kezelt levegő, az elpárolgó víz hatására, a külső hőmérséklettől és páratartalomtól függően 8-12°C-al hűl le. A gép ezt a hűvösebb levegőt fújja be a csarnokba, így nyáron is elviselhető hőmérsékletű környezetben dolgozhatunk.

Üzemi világítás

Az üzem területén a belső és külső fényviszonyokat is figyelő, automatikus világítási rendszer működik. A mozgásérzékelők csak ott kapcsolják be a világítást, ahol munkavégzés folyik. Az automatika a fényerősség szabályozását a napos és borult időjárásnak és a napszakoknak megfelelően végzi. Amennyiben a csarnok elrendezését megváltoztatjuk, a világítási rendszer egyszerűen átprogramozható. A megvilágított területek mérete és a világítás kívánt fényereje a BUS-rendszerű vezérlésnek számítógépes hálózaton keresztül tanítható be.

A teljes üzemben mozgásérzékelővel és automatikus fényerő szabályozott világítási rendszer működik . Csak ott világít ahol szükség van rá és csak akkora fény erővel amekkorát a természetes fény mennyiség kiegészítése igényel.

Lemezmegmunkáló csarnokunk energiahatékony működtetésével versenyelőnyre tehetünk szert az emelkedő energiaárak idején egyúttal ezzel is tenni tudunk környezetünk védelméért.




 Hasznos volt a cikk? Szeretne több ilyet olvasni?

Akkor íratkozzon fel és küldünk egy mailt, ha hasonló bejegyzést írunk!

 
 
 
 
 
 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 május 09, csütörtök 07:19:49.