Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Lemezalkatrészeink a száguldó egyetemi versenyautókban

6 éve már, hogy lemezalkatrészeinkkel segítjük a BME Formula Racing Team csapatát versenyautóépítési projektjeikben, hogy azután autóikkal sikerrel vegyenek részt a nemzetközi Formula Student versenysorozatban.

Együttműködésünk a BME Formula Racing Teammel 2015-ben kezdődött, azóta folyamatosan gyártottunk lemezalkatrészeket az évente új versenyautó modellel kirukkoló csapatnak. A 2020-as szezon gyakorlatilag elmaradt a koronavírus járvány okozta helyzet miatt, az idei start viszont annál jobban sikerült.

A csapat idén június 7-én rendezte meg autóbemutató Rollout eseményét a Hungaroringen, amelyen leleplezték az egyetemisták a 2021-es versenyszezonra épített elektromos és önvezető versenyautóikat. A BME FRT 2021-es új önvezető versenyautója, a RoziA team új önvezető autója, “Rozi” a tavalyi elektromos versenygép átépített verziója. Mivel tavaly elmaradtak a versenyek, a csapat nyáron folyamatosan tesztelt a Hungaroringen, és szeptembertől elkezdte átépíteni az elektromos autóját önvezetővé szenzorok és számítógépek felszerelésével.

Az elektromos versenyautójuknak, “Ajnának” teljesen új vázgeometriát terveztek a mérnökhallgatók, melyhez új futóműgeometria is lett tervezve.
Így a formula egyes technológiával készült karbon kompozit váz sokkal keskenyebb, mint a korábbi. Nagy eredmény, hogy a csapat történetében először lett 200kg alatti tömegű versenyautó (186kg lett), melynek köszönhetően a menetdinamikája is nőtt az autónak, rengeteget javultak az oldalgyorsulási adatok és a hosszanti gyorsulások is. 

Michelisz Norbert látványos bemutatót tartott az elektromos formula autóvalA rollout rendezvény zárásaként Michelisz Norbert világbajnok túraautó versenyző tartott látványos bemutatót az elektromos formula autóval, melyről a vezetés után nagyon pozitívan nyilatkozott: "Borzasztóan gyors az autó, 1.8 másodperc alatt gyorsul százra, nagyon jók a fékjei és kanyarban is igazi gokartos érzést nyújt – ilyen jellegű erőhatásokhoz még én sem feltétlenül vagyok hozzászokva.”

A Melior Laser által gyártott és a 2021-es versenyszezonra épített elektromos és önvezető versenyautókba beépített lemezalkatrészekről, valamint az együttműködésről Madácsi Bendegúz, a BME Formula Racing Team Váz gyártásfelelős munkatársa nyilatkozott: "A mostani autóink építéséhez számtalan alkatrészre van szükségünk, többek között himba konzolokra, hézagolókra és gázpedálra, melyek kiváló minőségéért sok éve a Melior Laser Kft.-nek lehetünk hálásak. Mindemellett önvezető autónk fék aktuátor konzoljának gyártásáért is nekik tartozunk köszönettel."

A két autóval a lelkes egyetemisták nemzetközi Formula Student versenyeken állnak majd rajthoz az év hátralévő részében. Eredményes szereplést kívánunk nekik és büszkék vagyunk sikereikre!

(A cikk részben a BME Formula Racing Team Rolloutról készített sajtóközleményét felhasználva íródott. A képek forrása: BME FRT)



 

 Hasznos volt a cikk? Szeretne több ilyet olvasni?

Akkor íratkozzon fel és küldünk egy mailt, ha hasonló bejegyzést írunk!

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 április 25, csütörtök 12:04:47.