Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Hegesztett lemezalkatrész-konstrukció esztétikus porfestett felülettel

Különleges, több alkatrészből összeállított, hegesztett konstrukció készült lemezmegmunkáló műhelyünkben
 
Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb feladata, egy több alkatrészből összeállított, hegesztett lemezalkatrész konstrukció gyártása volt. Az elkészítés során számos kihívással kellett szembenéznünk és a rendelkezésünkre álló technológiák szinte mindegyikét felhasználtuk. Hegesztett, porfestett lemezalkatrész-konstrukciók csomagolásra várva
Összetett, több alkatészből összeállított, ponthegesztett szerkezetről beszélünk, amely 5 részelemből épül fel. Különlegességét jó néhány jól látható részlete is elárulja, de van, ami a szem elől rejtve marad és csak a műszaki dokumentációból derül ki. Illetve csak abban az esetben marad rejtve, ha a kivitelezés kiváló minőségű és az esztétikai követelmények teljes körűen kielégítettek, ha nem látunk a végső felületkezelés szemrevételezésekor olyan részeket, ahol a folytonosság nem megfelelő, vagy a fénytörés hibákat tár fel.

 
 
1, Ez a lemezalkatrész összeállítás olyan cikk, amelynél az egység felső felületével a végfelhasználók közvetlenül „találkozhatnak”, éppen ezért a megrendelő makulátlan felületi minőséget követel meg a gyártótól. Az alkatrész alapanyaga 1,5 mm –es DC01 acéllemez, a gyártásához 1,5 x 1500 x 3000 méretű táblákat használunk. A konstrukció minden egyes eleme ezen anyagminőségből épül fel.

2, A lézeres vágást a 6kW- os Fiber-lézer gépünkön végezzük, természetesen nitrogén vágógáz alkalmazása mellett.  A kivágásokat követően minőségellenőr kollégák ellenőrzik a vágott terítékeket. A kiemelt jelentőségű tételek esetére a vállalatirányítási rendszerünkben olyan minőségügyi korlátokat építtettünk, be amelyek nem engedik, hogy a termékek továbbmunkálásra kerüljenek minőségellenőrzés nélkül.

Tökéletes porfestett felület 3, A kivágások minőségellenőrzése és jóváhagyása után az alkatrészeken az élhajlításokat végezzük el, tételenként. Mozgó mechanizmus részeként beépülő elemről lévén szó, rendkívüli jelentőségű a termék méretpontossága, ezért a hajlított méreteknek is tizedmilliméter pontosnak kell lenniük. A terméken általánosan alkalmazott tűrésmező +- 0,1 mm. A hajlításokat R0,6 és R12 hajlító szerszámokkal végezzük. A gyártást technológiai munkautasítások, és szerszámozási rajzok támogatják, amelyek technológus csapatunk és az élhajlító kollégáink gyártás előkészítő tevékenységének eredménye. Ezek a műszaki, belső dokumentációk a visszatérő termékek gyártásában elengedhetetlenek.

4, Az élhajlítói feladatok végeztével hegesztésre kerülnek át az elemek, bonyolult sarok és élkialakítás műveletére. A tökéletes kivitelezést a  gyártási dokumentációkban a hegesztési technológia és a hegesztési előírások és beállítások segítik. A főelem ívhegesztéssel készül el, ahol a hődeformációk elkerülése a leglényegesebb követelmény.

5. A hegesztéseket követően csiszolással tesszük a hegesztési területeket simává, esztétikussá. A kiváló minőségű hegesztés esetén már keveset kell csiszolni. A különálló elemeket galvanikus horganyzással felületkezeljük és ezt követően ponthegesztéssel egyesítjük sablonok alkalmazásával.  A ponthegesztéseknek az egyik oldalról – a látható oldalról - „észrevehetetlennek" - kell lenniük. Erről még hegesztés folyamán gondoskodunk megfelelő szerszám alkalmazásával. A csiszolással olyan minőségű felületet alakítanak ki a kollégák, hogy fényes porfestés alkalmazása mellett sem akad meg a szem semmilyen felületi hibán.

6, A ponthegesztést követően, a porfestési folyamat mint végső felületkezelési eljárás következik, majd a feliratozás/címkézés a végső lépés a csomagolás előtt.

7. A végleges gyártástechnológia elég összetett és szokatlan. Ritka, hogy horganyzás után ponthegesztünk és nem fordítva. Tesszük ezt azért, hogy a ponthegesztéskor a tökéletesen nem összefekvő felületeken se legyen korrózió és akár évek múlva mutatkozó korróziós probléma, mely ellenkező esetben sajnos előfordulhatna.

Szeretünk ilyen szép dolgokat gyártani! A fenti összetett lemezalkatrész konstrukció jól példázza, hogy ez nemcsak kis sorozatban lehetséges.
 



 

 Hasznos volt a cikk? Szeretne több ilyet olvasni?

Akkor íratkozzon fel és küldünk egy mailt, ha hasonló bejegyzést írunk!

 
 
 
 
 
 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 április 25, csütörtök 12:04:47.