Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

2023-ban is a mi lemezalkatrészeinkkel dübörög az egyetemisták önvezető versenyautója

Az innováció és a szenvedély találkozásának köszönhetően az egyetemista csapatok lenyűgöző versenyautókat alkotnak évről évre. Ebben a folyamatban minőségi lemezalkatrészeinkkel mi is részt vehetünk. Büszkék vagyunk rá, hogy 2023-ban is lemezalkatrészeinkkel segíthettük elő a diákok autójának megvalósítását.
1, Formula Student
A Formula Student egy globális, a felsőoktatásban tanuló diákoknak szánt autóverseny-sorozat
igazi mérnöki kihívást kínál a résztvevők számára. A versenyzőknek nem csak egy versenyautót kell tervezniük és építeniük, hanem egy komplett üzleti koncepciót is kidolgozni az autó köré. Műszaki tudásuk mellett prezentációs készségeiket és üzleti érzéküket is próbára teszi a verseny. Az egyik kiemelkedő magyar csapat, a BME FRT, melyet 2007 elején hívott életre néhány tehetséges mérnökhallgató, nemzetközi szinten is kiválóan teljesít.
A BME FRT 2023-as új elektromos/önvezető versenyautója, a Zoe

2, Együttműködésünk
A Melior és a BME FRT együttműködése 2015-ben kezdődött. Azóta segítjük az egyetemistákat lemezalkatrész tervezési és gyártási területen.  A csapat idén június 12-én egy online esemény keretében rendezte meg a  "Rollout"-ot, melyen bemutatták az idei Formula Student versenysorozatra szánt autójukat, Zoét.

3, A 2023-es versenyautó
A Zoé nem más, mint egy futurisztikus elektromos hajtású EV/DV jármű, ami képes pilótás és önvezető versenyszámokon is megmérettetni magát. A műszaki adatok alapján a Zoe egy igazi csúcstechnológiás versenygép: mindössze 192 kg, 0-ról 100 km/h-ra 2,4 másodperc alatt gyorsul, oldalgyorsulása 2,5 G, leszorító ereje pedig 1884 N 109 km/h-nál. Elérhető végsebessége 121km/h. Az FRED-003-as kódjelű jármű fejlesztésekor az önvezető rendszer további integrálása volt a kiemelt cél.

4, Az idei közös munka
A Melior Laser által gyártott és a 2023-es versenyszezonra épített versenyautóba beszerelt lemezalkatrészekről, valamint az együttműködésről Dúzs Miklós, a BME Formula Racing Team negyedjármű csoport tagja nyilatkozott:
"Idei versenyautónk Zoé a tavalyi szezonhoz hasonlóan képes pilótás és önvezető módban is versenyezni. A tervezési időszakban legfőképp a hajtásrendszer és az aerodinamika fejlesztését helyeztük előtérbe, de minden részegységnél megvizsgáltuk min tudunk javítani a lehetőségeinkhez mérten.

Az elkészült alkatrészek:
  • himbakonzol - az autó vázát köti össze a felfüggesztéssel
  • damper potméter konzol - lengéscsillapítók összenyomódását figyelő szenzor rögzítése
  • lidar szenzor és szárnyrögzítő elemeknagynyomású csövek és palackok elkülönítésére a pilótától
  • pedál felfogató elem és damper potméter konzol - a gázpedált rögzíti az állíthtó alaplaphoz
  • nagynyomásű palack burkolat - az önvezető módban működő hidro-pneumatikus fékrendszer nyomástároló levegős palackjának a burkolata 
  • első szárny felfogatás - az első szárnyat rögzíti a váz elejéhez"
A lemezalkatrészek lézervágással és élhajlítással készültek.

5, Versenyek
Ez az év nem csak a technológiai fejlődés szempontjából volt sikeres. A csapat Formula Student Easten elért helyezései – az Endurance és a Dynamic overall 1. helyezése, valamint az elektromos kategória összesített 4. helye – bizonyítják, hogy a BME FRT versenyképes a nemzetközi mezőnyben. Most következik a Formula Student Germany, ahol augusztus 14-20. között ismét bizonyíthatnak az egyetemisták.

Eredményes szereplést kívánunk nekik 2023-ban is és büszkék vagyunk sikereikre!
»BME Formula Racing Team

( A képek forrása: BME FRT)



 

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 április 25, csütörtök 12:04:47.