Lemezmegmunkálás szakértő blog -

Betekintés a lemezmegmunkálás folyamataiba, lemezalkatrész-gyártás projektek bemutatása gyártó cégek tervezőmérnökei és beszerzői számára

Porfestés, a környezetbarát felületkezelési eljárás

A gépiparban az egyik legelterjedtebb festési/felület-bevonatolási technológia az elektrosztatikus porfestés, mert számos előnnyel rendelkezik más festési eljárásokkal szemben, ugyanakkor kihívást jelent a jó minőségű felület előállítása. Régebbi cikkünk átdolgozása.

2017-es, elektrosztatikus porszórással foglalkozó blogcikkünk átdolgozására és újbóli megjelentetésére porfestő üzemünk 2020 szeptemberi indulása szolgáltatja az okot. Az eredeti cikk írása idején ez a bevonatolási eljárás még nem állt rendelkezésre házon belül, kooperációs partnereken keresztül festettünk. Megrendelőink nagyon magas követelményeket támasztottak/támasztanak velünk szemben a porfestés minőségét illetően. Az elmúlt években következetes beszállító-kiválasztási folyamattal megtaláltuk azokat a partnereinket, akik ezeknek az elvárásoknak meg tudtak felelni, azonban ezen közbülső lépcső beiktatása miatt a porfestett lemezalkatrészek gyártási ideje, valamint vevőinknek adott szállítási határideje meglehetősen hosszú volt. Emiatt döntöttünk úgy, hogy saját kézbe vesszük ezt az eljárást.

Lemezalkatrészek porfestése

I. Népszerű technológia
Az elmúlt néhány évben ez a technológia egyre népszerűbb megrendelőink körében, folyamatosan növekvő igénynek vagyunk szemtanúi. Az általunk gyártott lemezalkatrészek ezzel a technológiai lépéssel lesznek teljesek, beépítésre készek. Ugyanakkor ez egy rendkívül „kényes” technológia is.

II. A technológia működési elve
A porfestés folyamatának kulcs fontosságú első lépése az alkatrészek mosása, tisztítása, zsírtalanítása és passziválása. Jó porfestést csak kifogástalan zsírtalanítással és passziválással lehet elérni. Következő lépésként az eljárás során egy porszóró berendezéssel elektrosztatikusan feltöltött, színezett, műanyag-por alapú festéket fújnak az alkatrészre úgy, hogy az alkatrész földpotenciával van ellátva, ebből következően a fém munkadarab magához vonzza a festékport. Befejező lépésként az alkatrészt kemencébe helyezik, ahol 160 – 200°C-on ráolvasztják a felvitt festéket.

III. Az elektrosztatikus porszórás előnyei
- Tartósabb felületet eredményez
- A porfestett felület UV- és időtálló, de ellenáll a korróziós hatásoknak is
- Általában egyrétegű, így gyorsabb technológia, ugyanis nincs száradási idő
- Egyedi színek és textúrák széles változata keverhető a megrendelő igényei szerint
- Dekoratív felületet eredményez
- Környezetbarát, mert nincs oldószer felhasználás

IV. Mi jelenti a kihívást a porfestésben?
Mégis a számtalan előny mellett mi jelenti a nehézséget a lemezalkatrészek porfestése esetén?
A legnagyobb kihívás a porfestésben a magas beruházási költség és a megfelelő szakember gárda létrehozása, ugyanis a porfestés nem oktatott szakma. Jelenleg csak gyakorlati úton megszerezhető tudás. Egy automata szórástechnika programozása nagyon nehéz a sok állítható paraméter miatt. Minden paraméter hatással van a felület esztétikájára, rétegvastagságára és minőségére.
A porfestés egyik legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, egyrétegű (=olcsó) festési eljárás, mely megfelelő korrózió védelmet tud nyújtani a munkadarabokon.

V. A porfestés bevonat legfontosabb jellemzői
Ha vevőink a porfestés, mint számukra megfelelő bevonatolási eljárás mellett döntenek, a megrendelésükben az alábbi információkat kell megadniuk számunkra a kívánt bevonatról:
- RAL színkód, vagy bármilyen színkód
- Vastagsága, amennyiben eltér az átlagostól
- Felhasználása: beltéri vagy kültéri felhasználásra kerül –e majd a végtermék, melybe beépül az általunk készített lemezalkatrész
- Fényessége: matt, selyemfényű, fényes
- Struktúrája sima, finomstruktúr, struktúr
- Az alkatrész felfogatási pontja a festés során: ahol fel tudjuk függeszteni a konvejor pályára
- Minőségi követelmények (magas, normál, alacsony), attól függően, hogy milyen jellegű végtermékbe épül be a lemezalkatrész
A porfestett lemezalkatrészek esetén speciálisabb követelmények meghatározására is van lehetőség:
Külön kérésre az akkreditált laboratóriummal rendelkező partnerünknél elvégezhető a festékbevonatok teljes körű mechanikai és korróziós vizsgálata. Néhány példa a leggyakoribb vizsgálatokról: keménység vizsgálat (Ceruza, Buchholz féle), fényességmérés, sópermet vizsgálat, stb.

VI. A porfestés alkalmazásakor figyelembe veendő szempontok
Nem csak a lemezmegmunkálás különböző lépései során, de az elektrosztatikus porszórás folyamatakor is nagy hangsúlyt fektetünk az alkatrészek magas minőségű előállítására. Ennek érdekében számos szempontot kell figyelembe venni már az alkatrészek tervezésénél és később a gyártásánál, melyekből a legfontosabbakat felsoroljuk:
Tervezés:
Kerülni kell az éles sarkok, peremek, szélek kialakítását, hajlításnál a zárt visszaperemezést. Akasztási furatra vagy külső menetes csapra szükség van az alkatrészek akasztásához. Az alkatrész jellegéből adódóan égetés során deformálódhat, vetemedhet. Az alkatrészek vegyi előkezelésen esnek át, ezért olyan pontokat is figyelembe kell vennünk a tervezés során, hogy ki tudjon belőle folyni a vegyszer, nedvesség (kiömlő furatok, lyukak, nyílások).
Lézervágás:
A porfestett alkatrészek esetében a lézervágásnál nitrogénes technológiával alkalmazunk, amivel megelőzhető, hogy a vágott élen oxidációs réteg keletkezzen, amit a porszórás előtt el kell távolítani, mechanikus vagy kémiai úton, ellenkező esetben az oxidréteg megakadályozza a megfelelő tapadást az adott felületen.
Felület előkészítés:
Karcmentes, fém tiszta alkatrészeket lehet csak magas minőségben előállítani. Fokozottan ügyelünk a rozsda-, oxid-, zsír és olajmaradvány mentességre.

Porfestés és egyéb felületkezelési szolgálatatásainkról olvasson bővebben

*Lead photo - Copyright: sspopov / 123RF Stock fotó

 Hasznos volt a cikk? Szeretne több ilyet olvasni?

Akkor íratkozzon fel és küldünk egy mailt, ha hasonló bejegyzést írunk!

Olvasson tovább ebben a kategóriában: « Műszeripari lemezalkatrészek porfestése - videó

Keresés a blogban


Melior Laser Kft. H-2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 5/B.
Tel.: +36 23 313 270       info@meliorlaser.hu
Copyright © 2024 Komplex lemezmegmunkálás, lemezalkatrész-gyártás, porfestés
Melior Laser Kft. Minden jog fenntartva.
Designed by One Online

Komplex lemezmegmunkálás - Pályázatok

  • Utoljára frissítve: 2024 április 25, csütörtök 12:04:47.